
Sauna
Een sauna is goed voor je gezondheid
Sauna is altijd een afwisseling van hitte en koude. De temperatuur in een sauna ligt tussen 80°C en 100°C. Hoe hoger de bank, hoe hoger de temperatuur. Je kunt laag beginnen en geleidelijk aan opklimmen. De duur van een saunabad is vooral afhankelijk van de individuele voorkeur. Meestal varieert dit tussen 10 en 20 minuten per zogenaamde beurt of sessie. De duur van de afkoeling is afhankelijk van de methode.
Voordelen van sauna
Door de verhoogde huiddoorbloeding kunnen acne, psoriasis en bepaalde vormen van eczeem verbeteren. Bij sommige personen geeft sauna verlichting bij reuma, artrose en spierpijnen. Een goede afkoeling is wel belangrijk, anders is de algemene beweeglijkheid minder de daaropvolgende dag. Sauna werkt ontspannend, zowel psychisch als fysiek. Regelmatig saunabezoek, maar dan wel één- a tweemaal per week en dit jarenlang, zou de weerstand tegen infecties verhogen. Dit is echter nog niet onomstotelijk bewezen. De lichaamstemperatuur bij kinderen stijgt sneller. Daarom wordt voor kinderen aangeraden de saunabeurt korter te houden met voldoende afkoeling tussen de beurten in. Uiteraard kun je alleen kinderen meenemen die dit graag doen. Ook zwangere vrouwen kunnen gerust sauna doen. Als zowel de moeder als het kind gezond zijn, is er geen enkel probleem om als zwangere een sauna te bezoeken.
Afvallen tijdens de sauna?
Je verliest inderdaad vocht waardoor je het gevoel krijgt dat je na een saunabeurt vermagerd bent. Toch wordt dit vochtverlies snel gecompenseerd in de uren die volgen na het nemen van een sauna. Soms wordt er ook wel eens beweerd dat men extra energie verbruikt tijdens het nemen van een sauna. Ook hier is wetenschappelijk bewezen dat die niet helemaal correct is. De energievoorziening berust hoofdzakelijk op de verbranden van koolhydraten en niet op de verbranding van vetten. Indien men wil vermageren, zal men toch meer inspanningen moeten leveren dan alleen maar zweten.
Dames let op! Donderdag is ladies only.
